Een leven

lang leren

Een leven lang leren

De Bibliotheek biedt voor iedereen een openbare, veilige en laagdrempelige (leer- en ontwikkel) plek. Het gaat daarbij om het opdoen van basisvaardigheden en het verder ontwikkelen van vaardigheden die bijdragen aan zelfredzaam zijn en die uitval uit het arbeidsproces voorkomen.


DigiTaalhuis

Binnen het DigiTaalhuis biedt de Bibliotheek mogelijkheden om beter te leren omgaan met de computer of om beter Nederlands te leren. In 2021 namen 40 personen deel aan verschillende computercursussen, oefenden 76 personen het Nederlands met behulp van een taalcoach en kwamen 20 mensen bij elkaar in een leesgroep om samen een boek in eenvoudig Nederlands te leren en daarna samen te bespreken.

DigiTaalhuis


Programmering 18+

In de programmering 18+ biedt de Bibliotheek diverse lezingen, workshops en cursussen waarbij deelnemers elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen delen en iets ontdekken. Daarnaast zijn er leeskringen die regelmatig bij elkaar komen en de studiekring 50 plus, waarin senioren zich verdiepen in maatschappelijke ontwikkelingen en hun ideeën hierover met elkaar delen.

Studiekring 7 deelnemers
Informatiebijeenkomst leesgroepen 5 deelnemers
Lezing Wim Daniëls 40 deelnemers
Lezing Özcan Akyol 50 deelnemers


Online cursussen

Zeker in coronatijd, was het aanbod van de online cursussen een mooie aanvulling op de programmering 18+ van de Bibliotheek. Vanaf februari 2021 konden leden van de Bibliotheek gratis deelnemen aan een uitgebreid aanbod online cursussen! Van fotografie tot programmeren en van persoonlijke kracht tot commerciële vaardigheden, er zat voor iedereen wel wat bij! Zeker 2134 keer werd de webpagina met dit aanbod bezocht.


Digitale bronnen

Of je nu vragen wilt oefenen voor je rijbewijs, een consumententest raadplegen voor een komende aankoop of het Financieele Dagblad lezen; de Bibliotheek heeft een gevarieerd aanbod van databestanden die je in de bibliotheek, maar grotendeels ook thuis met je lenerspas kunt bekijken en lezen. Delpher biedt toegang tot ruim 130 miljoen pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften, de onlinebibliotheek laat je e-boeken en luisterboeken lenen en digitale etalages bieden een zee van informatie op thema.


Studeer- en werkplekken

De Bibliotheek biedt een inspirerende plek om te werken. Daarnaast is de Bibliotheek ook een ontmoetingsplek: om even te netwerken, tips uit te wisselen of nieuwe ideeën op te doen. De rustige werksfeer, gratis wifi, mogelijkheid om te printen en de collectie zijn een aantal van de voordelen van werken in de bibliotheek.


Exposities

In 2021 waren er verschillende exposities te zien in de bibliotheek. Zo was de Bibliotheek Terborg ingericht als een Science Centre, met verschillende objecten die lieten zien hoe een natuurkundig verschijnsel werkt. Deze objecten waren gemaakt door leerlingen uit 3 Havo/VWO van het Almende College.

In de Bibliotheek Aalten was de expositie Emotie te zien, waarin enthousiaste fotografen van het Haarts Foto Collectief hun foto’s exposeerden. En in de Bibliotheek Ulft exposeerde Ger van Wijngaarden zijn bijzondere verzameling leesplankjes.

Exposities

Het bevorderen van digitale inclusie

Vorig artikel

Een robuuste bibliotheekorganisatie

Volgend artikel